Jouw impact

Jouw impact

Jij maakt het verschil!

Of je nu in de DELTA Ride for the Roses mee fietst, doneert, sponsort of vrijwilliger bent, jij hebt direct impact op de strijd tegen kanker. Ons gemeenschappelijke doel is geld ophalen voor KWF kankeronderzoek. De projecten die gefinancierd worden uit het opgehaalde geld zijn gericht op versnelling in kankeronderzoek. Het zijn 3 projecten die bestaan uit onderzoeken naar alvleesklierkanker, borstkanker en kinderkanker. Daarnaast gaat er een bedrag van 20.000,- naar een aantal lokale doelen. Zo dragen we bij aan een wereld met minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor mensen met en na kanker.

De DELTA Ride for the Roses 2023 in cijfers:

€ 314.374,-
opgehaald
4.547
deelnemers
5664
donateurs
298.290
kilometer gefietst
The Rose
Prof. Hans Kromhout | Universiteit van Utrecht

DELTA Ladies Night Ride

Onderzoeksvraag

Wat is het risico op borstkanker bij blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen?

ProjectleiderProf. Hans Kromhout | Universiteit van Utrecht

Toelichting

Per hectare landbouwgrond is Nederland één van de grootste verbruikers van pesticiden in Europa. Het is dus van groot belang dat de agrarische beroepsbevolking nauwkeurig  geïnformeerd wordt over de mogelijke gezondheidsrisico’s. Veel ‘gewasbeschermingsmiddelen’ bevatten namelijk hormoonverstorende stoffen. Deze kunnen een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker. Opvallend genoeg is dit risico nooit goed tot in detail in kaart gebracht.

Prof. Hans Kromhout, verbonden aan het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit van Utrecht, doet onderzoek naar het risico op borstkanker bij vrouwen die werken in agrarische sector en in aanraking komen met pesticiden. Om het risico vast te kunnen stellen, combineert en analyseert hij grote internationale datasets uit de Verenigde Staten, Frankrijk en Noorwegen. Met 197.000 deelnemende vrouwen wordt dit het grootste onderzoek naar het risico op borstkanker door blootstelling aan pesticiden ooit.

dr. Ruben van Boxtel

DELTA Family Ride

Onderzoeksvraag

Waarom krijgen kinderen kanker?

Projectleiderdr. Ruben van Boxtel

Toelichting

Kanker ontstaat door een opeenstapeling van DNA-fouten (mutaties) in cellen. Die mutaties zijn op moleculair niveau vergelijkbaar met evolutie op groter niveau: foutjes die een nadeel opleveren, hebben een grote kans om te worden ‘afgestraft’ met celdood. Maar er zijn ook mutaties die voordelig zijn voor cellen, waardoor ze bijvoorbeeld beter kunnen groeien, of beter tegen omgevingsfactoren kunnen.

Bij volwassenen met kanker is de gedachte dat er genoeg tijd is verstreken voor cellen om foutjes op te stapelen die kankercellen overlevingsvoordelen bieden. Daardoor ontstaat een tumor en groeit die uit. Maar hoe zit dat bij kinderkanker? Op jonge leeftijd is er nog niet zoveel tijd verstreken dat dit evolutionaire proces een rol heeft kunnen spelen. Daarom zijn onderzoekers wereldwijd op zoek naar wat er mis is gegaan in het DNA van kinderen met kanker. Zo ook in dit project, waarin wetenschappers heel breed in kaart brengen welke typen DNA-mutaties een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van acute myeloïde leukemie: een vorm van bloedkanker met een vaak slechte prognose.

prof. Yvette van Kooyk

DELTA Ride for the Roses

Onderzoeksvraag

Hoe kunnen we de immuunsysteemonderdrukkende omgeving van alvleeskliertumoren veranderen?

Projectleiderprof. Yvette van Kooyk

Toelichting

Waar de vooruitzichten voor veel vormen van kanker de laatste decennia sterk zijn verbeterd, zijn deze voor alvleesklierkanker nog altijd slecht. De diagnose komt vaak (te) laat en de ziekte is meestal al uitgezaaid waardoor een operatie niet veel meer uithaalt. Bovendien is chemotherapie niet voldoende effectief, mede door de gunstige omgeving die de tumor voor zichzelf heeft geschapen. Die omgeving zit vaak vol met bindweefselcellen en steuncellen, die het afweersysteem van de patiënt onderdrukken. Dat maakt ook immunotherapie een lastig verhaal. 

Daar willen de onderzoekers in dit project heel graag iets aan doen. Ze hebben ontdekt dat de buitenkant van de kankercel sterk verandert: er zit een ‘suikerlaag’ op die afweercellen onderdrukt, zodat deze niet de kankercellen aanvallen. Afhankelijk van het type suikerlaag, heeft de tumor een sterke of minder sterke onderdrukkende invloed op het afweersysteem. In dit onderzoek gaan ze deze typen suikerlagen verder onderzoeken, om uit te vinden of het mogelijk is om patiënten beter op maat te behandelen.

Doe jij ook mee?

Doe mee aan de DELTA Ride for the Roses en zamel geld in voor deze kankeronderzoeken en lokale initiatieven. Fiets samen met je familie, vrienden of collega's de Ladies Night Ride, de Ride in Midden-Zeeland of Zeeuws-Vlaanderen of de Family Ride. Of word sponsor met jouw bedrijf; dat kan zowel financieel bijvoorbeeld door het sponsoren van een bedrijfsteam als in natura. Doneren is ook een geweldige manier om bij te dragen. Of je nu een bijdrage schenkt aan een deelnemende fietser of een algemene donatie doet, het kan het hele jaar door. Ook als vrijwilliger kun je direct bijdragen aan het evenement. Samen maken we het verschil!

Fietsen
Fietsen
Lees meer
Sponsoren
Sponsoren
Lees meer
Doneren
Doneren
Lees meer
Vrijwilliger
Vrijwilliger
Lees meer