Immunotherapie vóór de operatie bij longkanker

Doel van het onderzoek

Bepalen of immunotherapie veilig voorafgaand aan de operatie gegeven kan worden bij patiënten met een vroeg stadium longkanker, in plaats van na de operatie bij patiënten met een verder gevorderde longtumor.
Waarom is dit onderzoek nodig? Ook wanneer niet-kleincellig longkanker in vroeg stadium wordt ontdekt en nog volledig operatief verwijderd kan worden, zijn de vooruitzichten niet goed. Na 5 jaar zijn is nog 63% van de patiënten met stadium I longkanker in leven. Voor longkanker die in stadium II is ontdekt, is dat 44%. Dat betekent dat bij veel patiënten kleine groepjes kankercellen zich dus al hebben verspreid, waardoor de ziekte na de operatie toch vaak weer terugkomt.

Er komt steeds meer aandacht voor de interactie tussen kankercellen en afweercellen van het immuunsysteem. Kankercellen zijn namelijk in staat om afweercellen te blokkeren. Er zijn medicijnen die op hun beurt die blokkade op kunnen heffen, waardoor de afweercellen (weer) in staat zijn om de kankercellen aan te vallen. Behandeling met zulke medicijnen noemt men ‘immunotherapie’.

Er zijn al verschillende patiënten bij wie immunotherapie mooie resultaten laat zien, waaronder bij longkanker. Maar omdat het in experimenteel verband is, wordt het nog vooral gegeven aan patiënten die verderop in het ziekteproces zijn. Of je patiënten in vroege stadia van de ziekte kunt helpen met deze medicijnen is nog niet bekend.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Durvalumab is zo’n medicijn. De onderzoekers willen in dit project 20 patiënten behandelen met durvalumab vóór de operatie, om vervolgens met moderne scantechnieken te bepalen welke patiënten er goed op reageren. Doel van het onderzoek is om te bepalen of het veilig en haalbaar is om durvalumab al in zo’n vroeg stadium toe te dienen. Zo willen de onderzoekers beter kunnen bepalen hoe de medicijnen precies werken en welke factoren belangrijk zijn voor effectieve behandeling.


Wat levert dit onderzoek op?

Er zijn sterke aanwijzingen dat immunotherapie effectiever is wanneer het wordt ingezet bij patiënten met een vroeg stadium van kanker. Deze studie is een belangrijke stap om dit vermoeden te toetsen en om ervaring op te doen met nieuwe scantechnieken waarmee in vroegtijdig stadium kan worden bepaald of de behandeling aanslaat.

Midden-Zeeland

Midden-Zeeland

Fietsen over de Bevelanden. Ieder jaar worden er weer nieuwe routes gekozen, zodat je ieder jaar weer een nieuw stukje van Zeeland kunt ontdekken. De DELTA Ride for the Roses Midden-Zeeland start en finisht bij de Zeelandhallen in Goes. De 80 en 120 kilometer starten om 09.00 uur en de 25 en 50 kilometer om 10.30 uur. Vanaf de Zeelandhallen verspreiden de diverse afstanden zich door heel Midden-Zeeland. Uiteraard zijn er bij alle afstanden stoppunten geregeld. Na afloop is er een horecaplein ingericht bij de Zeelandhallen voor een hapje en een drankje. 

Lees meer

Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen

Fietsen door Zeeuws-Vlaanderen, dit kan op zondag 12 september. Vanaf de Grote Markt in Terneuzen vertrekken de diverse afstanden. De 80 en 120 kilometer starten om 09.00 uur, de 25 en 50 kilometer vertrekken om 10.30 uur. De aankomst is ook op de Grote Markt, waar een muziekprogramma zorgt voor een extra stukje gezelligheid. 

Lees meer

Prachtige routes vanuit Goes en Terneuzen
Het grootste peloton van Zeeland
Een mooie dag met een fantastisch doel