Interview Jack Begijn

3 mei 2022 • Nieuws

1 Hoe belangrijk is het voor uw stad om als start en finishplaats te participeren in de organisatie van de Delta Ride for the Roses? 

Zes jaar geleden kwam Frits Bakker bij me namens de organisatie. Hij vroeg of Terneuzen wilde fungeren als start- en finishplaats voor de Ride. Goes wilde het evenemet namelijk uitrollen naar Zeeuws-Vlaanderen. Over dat verzoek moesten we niet lang nadenken. Ik stuurde Frits heen met een volmondig ‘ja’. Dit evenement was een welkome aanvulling op onze evenementenkalender en het doel erachter sprak iedereen enorm aan. Helaas hebben we de vierde en de vijfde editie in Terneuzen niet of niet volwaardig kunnen organiseren. We zien er naar uit dat de Ride dit jaar weer normaal verreden kan worden. Onze markt is een aantal jaren geleden heringericht tot de ‘Huiskamer’ van Terneuzen met veel terrassen en groene aankleding. De vele horecavoorzieningen zijn ideaal als aanvulling op de sfeer met een groot veld aan enthousiaste deelnemers. 

2 Welke rol wilt u graag vervullen in de promotie van ons evenement? 

Promotie is voor ons belangrijk op verschillende gebieden. Natuurlijk wil Terneuzen zich profileren als stad met een dienstbare overheid en ideale locatie voor dit grote evenement. Maar bovenal gaat de promotie over het goede doel achter de Ride. Ieder van ons heeft in zijn omgeving direct of indirect wel eens te maken gehad met de vreselijke ziekte kanker. Het evenement raakt mensen en doet iets met ze. Wanneer het lied ‘The Rose’ op de markt gezongen wordt is het ijzig stil en zijn veel mensen ontroerd. Ik heb het een paar keer vlak voor het startschot vanaf een hoogwerker mogen aanschouwen. Zo’n moment geeft rillingen over heel je lijf. Je ziet de tranen rijkelijk vloeien. Die indruk is nauwelijks te omschrijven.

3 Zijn de faciliteiten binnen uw stad dezelfde als in onze vorige edities? 

Als gemeente Terneuzen zetten we ook dit jaar weer in op een zo’n breed mogelijke facilitering. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van materialen zijn, maar ook in het verstrekken van vergunningen, overleggen met instanties, beschikbaar stellen van ruimtes in het stadhuis en inzet van personeel ten behoeve van de Ride.

4 Wat betekent het evenement niet alleen voor uw stad, maar ook voor Zeeland? 

Met de komst van de Ride naar Terneuzen zijn we niet alleen start- en finishplaats. Bij de toertochten in de diverse afstanden leggen we pad af door heel Zeeuws-Vlaanderen. Elk jaar wisselend ten westen of ten oosten van Terneuzen. Terneuzen is in een later stadium aangesloten bij Goes om zo de verbinding van Zeeland te laten zien. Bestuurlijk en ambtelijk werken de Zeeuwse gemeente samen. Bij de Ride fort he Roses wordt deze samenwerking doorgetrokken naar de sport. We maken zo extra duidelijk dat sport verbindt.

5 Zijn er plannen binnen uw organisatie om bijvoorbeeld een team samen te stellen met burgemeester, als B en W team of met de raad? 

Elk jaar fietst het College van B&W mee voor de 25 of 50 km. Herkenbaar in uniforme kleding. Zo willen we laten zien dat we ook praktisch deelgenoot willen zijn van dit prachtige evenement. Daarnaast formeert het personeel ook een team. De deelnemers worden door de gemeente voorzien van een herkenbare outfit. 

 

De DELTA Ride for the Roses 2022 in cijfers:
346.615 kilometer gefietst
4.865 deelnemers
192.503,00 euro opgehaald
3 onderzoeken